Zoeken
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt

Het verhaal van Monica (24)

‘Online shoppen vond ik een fantastische uitvinding. Tot ik mijn rekeningen niet meer kon betalen’.

Het verhaal van Monica (24)

Ik ben gek op kleding en volg graag de laatste trends op social media. Ik wilde dezelfde merken en producten kopen als de influencers die ik volgde. Maar daar hing natuurlijk wel een prijskaartje aan.

Lekker makkelijk: roodstand en op rekening

Omdat ik met mijn bijbaantje niet genoeg verdiende om alles te doen wat ik wilde, checkte ik of ik rood mocht staan op mijn betaalrekening. Het was zo geregeld. Ik hoefde niet eens documenten aan te leveren, maar gewoon roodstand aanvinken in mijn mobiel bankieren app. Ik kon direct rood staan met een toegestane limiet voor roodstand van 1.000 euro.

Ineens kon ik uitgebreid shoppen, heerlijk! Ik voelde me rijk, want van huis uit was er nooit geld voor dure merken en nu kon ik meedoen met trends en hypes. Ook ontdekte ik dat je online kon shoppen, zonder direct af te rekenen.

Bij verschillende webshops bestelde ik schoenen, kleding en tassen. Dat ik achteraf uiteindelijk moest betalen voor die spullen, wist ik ergens wel, maar op het moment van aankoop voelde ik er niets van in mijn portemonnee.

Afschrijving zorgpremie geweigerd

Ik verdiende zelf wat bij door een bijbaantje in een callcenter, maar dat was hooguit 900 euro per maand. En dankzij mijn roodstand, had ik nog altijd 1.000 euro ‘over’. Zo voelde ik dat echt. Tot de betalingsherinneringen kwamen. En ik een bericht kreeg van mijn zorgverzekering, omdat de premie niet kon worden afgeschreven.

Ik dacht eerst dat er een fout was gemaakt, want de premie wordt automatisch van mijn rekening afgeschreven. Toen bleek de bank mijn incasso’s niet af te schrijven, omdat ik te diep in het rood stond! Ik moest wel verzekerd zijn, omdat ik diabetes type 1 heb en niet zonder mijn insulinepomp, medicatie en insulinepen kan. Dus toen ik mijn salaris kreeg, heb ik de openstaande rekening van mijn zorgverzekering als eerst betaald. Maar de ellende was nog niet voorbij.

De webshops waar ik had besteld, stuurden een incassobureau op me af. Ik kon niets meer opnemen van mijn doorlopend krediet, leende geld van mijn zus en toen werd mijn telefoon afgesloten, omdat mijn abonnement een aantal maanden niet betaald was.

Al die rekeningen en betaalachterstanden, wat heftig!

Ik schrok me rot toen ik een overzicht maakte van mijn inkomsten en uitgaven! Al die cijfers op een rijtje, wat heftig! Ik zag nu pas in dat ik iedere maand veel meer uitgaf dan ik verdiende. Volgens mijn begroting zou ik maandelijks geld over kunnen houden, maar ik had juist tekort. Mijn achterstanden en roodstand waren inmiddels opgelopen naar 1.700 euro. En dan had ik ook nog 500 euro cash bij mijn zus geleend. Minder geld uitgeven, betekende dat ik mijn gedrag moest aanpassen.

Mijn uitgavenpatroon aanpassen

Mijn uitgaven aanpassen was lang niet altijd makkelijk, maar het is me gelukt. Ik schaamde me bijvoorbeeld om tegen mijn vrienden te zeggen dat ik voorlopig niet mee uit eten kon gaan. Toen bleek dat ze dat geen punt vonden, was dat voor mij dan ook een hele opluchting. Een vriend was zelf ook opgelucht, want hij gaf ook meer geld uit dan hem lief was. Ik heb ze toen uitgenodigd om bij mij thuis te eten. Eerlijk gezegd was dit net zo gezellig als in een restaurant en vooral goedkoper. Nu eten we om en om bij iemand thuis en nemen we een wijntje mee.

Eerlijk zijn

Ook nieuwe kleding shoppen was verleden tijd. Ik blokkeerde bepaalde webshops op mijn laptop en ontvolgde social media-accounts, zodat ik niet meer in de verleiding kwam. Samen met mijn zus heb ik mijn kast uitgespit en ik bleek allerlei kleding te hebben die ik nog amper had gedragen. Sommige zelfs nog met kaartjes eraan!

Het allermoeilijkst vond ik dat ik niet mee kon op vakantie met vriendinnen. Er zat niks anders op dan eerlijk te vertellen dat ik het gewoon niet kon betalen.

Mijn moeder bood aan om een deel voor te schieten, maar dat zou ik dan toch terug moeten betalen. En nog meer schulden wilde ik écht niet hebben.

Bewustzijn en overzicht

Op een gegeven moment gaf het een kick om steeds meer van mijn schulden te kunnen aflossen. Ik was dan ook behoorlijk trots dat het na 14 maanden was gelukt! Ik heb nu weer iets meer financiële ruimte, omdat ik geen schulden en incasso's meer hoef te betalen. Ik ben veel bewuster geworden van waar ik mijn geld eigenlijk aan uitgeef. Ik log dagelijks in bij mijn bank en bewaar belangrijke papieren en rekeningen bij elkaar, zodat ik precies weet waar ik aan toe ben. Ik ben zelfs gaan sparen: aankomende zomer kan ik weer mee op vakantie en daar heb ik erg veel zin in!

Ook uw schulden aanpakken?