Zoeken
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt

Het verhaal van Mariska (37) en Remco (35)

‘De kinderen reageerden eerst boos. Maar toen ze hoorden dat iedereen een steentje bij moest dragen als we in ons huis wilden blijven wonen, schrokken ze’.

Het verhaal van Mariska (37) en Remco (35)

Mariska en Remco hebben 2 kinderen en ze wonen in een gezellig rijtjeshuis dat ze 10 jaar geleden hebben gekocht. In die tijd ging het met het bedrijf waar Remco werkte zo goed dat hij regelmatig salarisverhogingen en bonussen kreeg.

Verlies van werk

Mariska: Remco en ik hebben het goed samen. Niet dat we in luxe leven, maar we houden ervan om dagjes uit te gaan met de kinderen, en zo nu en dan naar de film of uiteten met vrienden. 's Zomers gaan we het liefst op vliegvakantie naar de zon. Remco houdt van gadgets en heeft altijd de nieuwste telefoon. Onze zoon voetbalt en onze dochter heeft paardrijles. Elke zomer gaat ze met haar vriendinnen op ponykamp. Ook kleding wordt steeds belangrijker voor haar en wij hebben het erover gehad om haar kleedgeld te geven als ze naar de middelbare school gaat.

Vrij plotseling ging het echter een stuk slechter bij het bedrijf van Remco. De hoofdorganisatie besloot om de locatie waar Remco werkte te sluiten en het was voor ons geen optie om mee te verhuizen naar de andere kant van het land. We hadden echter niet verwacht dat het zo lastig zou zijn om een nieuwe baan te vinden...

WW-uitkering

Nu de regeling met zijn oude werkgever is afgelopen, wordt het steeds moeilijker om de eindjes aan elkaar te knopen. De eerste maanden kreeg hij nog salaris mee, daarna werd het een WW-uitkering. We bleven hoop houden dat Remco snel bij een nieuwe werkgever aan de slag kon en hebben ons uitgavenpatroon daarom niet gelijk aangepast. Onze vaste lasten zijn hoog en komen iedere maand terug. Totdat ik met een volle winkelwagen bij de kassa in de supermarkt stond en onze  pinpas weigerde. Ik kon wel door de grond zakken...

We moesten onder ogen zien dat de nieuwe banen niet voor het oprapen lagen. We hebben ons spaargeld aangesproken en probeerden een stuk zuiniger te gaan leven. We hebben er alles voor over om ons huis niet te hoeven verkopen.

Alle creditcards zijn opgezegd en Remco bracht alle openstaande rekeningen in beeld. Bleken we ook nog een deel van de kinderopvangtoeslag terug te moeten betalen. Bij het aanvragen zijn we uitgegaan van de loonstrook, en hadden geen rekening gehouden met de extra's. Juist nu we het financieel minder hebben, moeten we dit teveel ontvangen terug betalen! Ook de uitgaven namen we kritisch onder de loep. We bleken jarenlang een dubbele reisverzekering te hebben gehad!

De kinderen reageerden eerst boos. Maar toen ze hoorden dat iedereen een steentje bij moest dragen als we in ons huis wilden blijven wonen, schrokken ze. Ze maakten een plan om met Koningsdag hun oude speelgoed en sportspullen te verkopen.

Minder uitgeven

Ik pin nu iedere week 100 euro, alleen voor de boodschappen. Onze abonnementen zijn opgezegd. Sport voor de kinderen niet. We geven een stuk minder uit aan uitjes en etentjes. De telefoonkosten hebben we verlaagd door een goedkoper abonnement te nemen en alle loterijen zijn stopgezet. Zodra de WW-uitkering stopt, ga ik meer uren werken om voldoende inkomen te hebben om onze lasten te blijven betalen.
Natuurlijk hangt deze deadline boven ons hoofd en dat brengt ook spanningen met zich mee. Maar we weten nu in ieder geval precies hoe we ervoor staan en hoeveel tijd we hebben om ons inkomen op peil te brengen zonder dat we in grote financiële problemen raken. En dat motiveert Remco en mij des te meer om nu alles op alles te zetten...

Ook uw schulden aanpakken?