Schulden oplossen: hoe doe je dat?

Toelichting bij het Stappenplan

In het Stappenplan maakt u eerst een overzicht van uw schulden, en bepaalt u uw maandelijkse aflossing. Daarna maakt u een overzicht van uw inkomsten en uitgaven. Past de schuldaflossing binnen uw budget, dan kunt u een voorstel doen aan uw schuldeisers. Past het niet, kijk dan of er andere mogelijkheden zijn op zoek naar een oplossing.

Direct beginnen?

Start het Stappenplan

Stap 1: Schulden op een rij

Met een schuldenoverzicht krijgt u inzicht in de totale hoogte van uw schulden en het aantal schuldeisers.

Maak eerst een overzicht van uw schulden. Geef in het  overzicht aan wat u nog moet betalen en wat de maandelijkse aflossing is. Doet u (nog) geen maandelijkse aflossing, dan vult u daarvoor niets in. Omdat het schuldbedrag door rente, incasso- en deurwaarderskosten soms behoorlijk op kan lopen, is het handig bij uw schuldeisers te informeren naar de precieze hoogte van de totale schuld op dit ogenblik. Denk hierbij ook aan achterstanden in betalingen van huur, energie, verzekeringspremies en roodstand bij de bank.

Belangrijke schuldeisers

Als een schuldeiser belangrijk voor u is, omdat er beslag dreigt of omdat u deze schuldeiser snel wilt afbetalen, vinkt u dit aan. Met deze schuld wordt bij stap 5: betaalplan extra rekening gehouden.

Vink hier ook de Belastingdienst aan, omdat deze schuldeiser vaak voorrang heeft op andere schuldeisers!

Uitstel van afbetaling vragen

Ook als u al een tijdje niets van een schuldeiser hebt gehoord of niet precies weet wat u al hebt afgelost, is het handig contact op te nemen met de schuldeiser. Hiervoor kunt u de voorbeeld-inventarisatiebrief  gebruiken. Hierin vertelt u de schuldeiser dat u bezig bent met een oplossing voor uw schulden, en vraagt u eventueel de schuldeiser om uitstel van betaling, zodat u tijd hebt om orde op zaken te stellen. Schuldeisers zijn overigens niet verplicht u uitstel te verlenen.

Schulden inventariseren 
Handig!

Deze voorbeeldbrief (word-download) kunt u gebruiken om uw schuldgegevens op te vragen bij een schuldeiser

 

BKR

Als u niet meer weet waar u schulden heeft, kan het Bureau Krediet Registratie u hierin inzage geven. Het BKR registreert alle persoonlijke leningen, doorlopende kredieten, bezit van creditcards en klantenkaarten. Studieschulden, achterstanden voor huur en energie worden hier niet geregistreerd. Door inzage te vragen in wat er op uw naam geregistreerd staat, weet u of er nog slapende schulden zijn, die u mee kunt nemen in uw schuldenoverzicht.

Toelichting Stap 2