Zoeken
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt

(Loon)beslag

Wat is (loon)beslag en wat kunt u doen als u ermee te maken krijgt?

Als u uw financiële verplichtingen niet nakomt, kan een deurwaarder beslag leggen. Hij kan beslag leggen op uw inkomen, bankrekening of de inboedel. De deurwaarder kan alleen tot beslag overgaan met een vonnis van de rechter.

Als er al loonbeslag ligt

Als een deurwaarder loonbeslag heeft gelegd, gaat de maximale aflosruimte naar de deurwaarder. De beslaglegger moet hierbij rekening houden met de beslagvrije voet. De beslagvrije voet is het deel van het inkomen dat u zelf mag houden. Dit is voor levensonderhoud en vaste lasten. De hoogte van de beslagvrije voet hangt af van uw gezinssamenstelling en is wettelijk vastgelegd. Als er loonbeslag ligt, is er meestal geen aflosruimte meer over om ook nog andere schulden te betalen.

Wat kunt u doen?
  • Check of het loonbeslag juist is vastgesteld. Dat kan op uwbeslagvrijevoet.nl.
  • Stel andere schuldeisers op de hoogte van het loonbeslag.
  • Zoek hulp als andere schuldeisers niet akkoord gaan met bevriezing van hun schulden. Of als u er zelf niet meer uitkomt.

Bankbeslag

Een deurwaarder mag beslag leggen op uw bankrekening als hij een vonnis van een rechter of dwangbevel heeft. Bankbeslag wordt vaak pas uitgevoerd nadat loonbeslag is geprobeerd. In tegenstelling tot loonbeslag, hoeft de deurwaarder geen rekening te houden met de beslagvrije voet. Het hele saldo dat op het moment van beslag op uw bankrekening staat, gaat naar de deurwaarder. Betalingen die na het beslag op uw rekening binnenkomen vallen niet onder het beslag.
Dit betekent dat automatische incasso’s niet meer kunnen worden uitgevoerd. Ook rekent de bank nog extra kosten voor het uitvoeren van het bankbeslag.

Wat kunt u doen?
  • Neem contact op met uw bank om weer over uw bankrekening te kunnen beschikken.
  • Als u in acute geldproblemen komt, kunt u de beslaglegger vragen het beslag op te heffen of te beperken.
  • Lukt het u niet zelf, zoek dan hulp.

Loonbeslag voorkomen

Probeer als dat mogelijk is loonbeslag te voorkomen. Zo voorkomt u dat de totale schuld nog groter wordt door de extra kosten die de deurwaarder maakt.

  • Neem op tijd contact op met de deurwaarder.
  • Maak een betalingsregeling en houdt u daaraan.
  • Vraag hulp als het zelf niet lukt.