Zoeken
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt

Hoe gaan schuldeisers te werk?

Hoe werken schuldeisers en waarmee moet u rekening houden?

Als u een rekening niet op tijd heeft betaald, stuurt de schuldeiser een aantal aanmaningen. Reageert u daar niet op tijd op, dan kan de schuldeiser een incassobureau inschakelen. Een deurwaarder komt pas in beeld als er gerechtelijke middelen tot betaling nodig zijn.

Schuldeisers

Bij een betalingsachterstand probeert een schuldeiser de schuld bij u te innen. Eerst stuurt hij een betalingsherinnering en een aanmaning. Dit is het beste moment om te proberen een betalingsregeling af te spreken. Omdat de achterstand nog niet zo groot is, én omdat er nog geen extra (incasso)kosten boven op de schuld zijn gerekend.

Wat doet een incassobureau?

Een incassobureau is een bedrijf dat schulden int. Dat doet het bedrijf in opdracht van een schuldeiser. Zodra een incassobureau ingeschakeld is, loopt het contact via het incassobureau en niet meer rechtstreeks met de schuldeiser. Voor deze werkzaamheden brengt het incassobureau kosten in rekening. Deze kosten betaalt u bovenop de schuld die u al heeft.

Wat doet een deurwaarder?

Een deurwaarder kan ook schulden innen in opdracht van een schuldeiser. Een deurwaarder heeft alleen meer mogelijkheden dan een incassobureau. Een deurwaarder kan bijvoorbeeld:

  • een dagvaarding uitbrengen
  • beslag leggen, bijvoorbeeld boedel- of loonbeslag
  • een woning ontruimen

Sommige schuldeisers kunnen beslag leggen zónder vonnis van de rechter. Dit zijn bijvoorbeeld de gemeente, UWV, DUO, CJIB en de Belastingdienst. U krijgt dan geen dagvaarding, maar een dwangbevel.

Wat te doen met een brief?

Het is altijd verstandig te reageren op een brief van een incassobureau of een deurwaarder. Bent u het niet eens met de rekening, omdat die al is betaald? Of heeft u bijvoorbeeld nooit iets besteld? Laat dit dan zo snel mogelijk weten. Neem in andere gevallen contact op met het incassobureau of de deurwaarder om een afbetalingsregeling af te spreken.

Extra kosten

Een incassobureau rekent incassokosten: een vast bedrag of een percentage van de schuld. Deze kosten moet u betalen. De hoogte van deze incassokosten ligt niet wettelijk vast. Er zijn wel richtlijnen opgesteld: als richtlijn geldt een bedrag van 15% van het totaalbedrag. Wilt u weten of de incassokosten juist berekend zijn, kijk dan op ConsuWijzer.nl: Incasso? Betaal, maar alleen als het klopt! 

Buitengerechtelijke kosten zijn de kosten die de schuldeiser heeft als hij een incassobureau inschakelt. Hij mag deze aan u doorberekenen als dat in de overeenkomst staat of als het in zijn algemene voorwaarden staat beschreven. Op het moment dat de schuldeiser de vordering overdraagt aan het incassobureau, kunnen deze kosten bij het schuldbedrag worden opgeteld.
Het incassobureau mag niet apart nog administratie- of bureaukosten in rekening brengen. Deze kosten zijn immers al bij de buitengerechtelijke kosten inbegrepen. Ook mag het incassobureau geen voor-incassokosten berekenen. Dit zijn de kosten die de schuldeiser heeft gemaakt voordat hij het incassobureau inschakelde.

Vindt u de kosten onredelijk hoog? Stuur dan een brief naar het incassobureau waarin u bezwaar maakt tegen de incassokosten.

Voor de deurwaarder liggen de ambtelijke kosten vast. Dit zijn de kosten voor het uitbrengen van dagvaardingen, het beslag leggen, en dergelijke. Voor de niet-ambtelijke werkzaamheden (zoals het innen van schulden) kan de deurwaarder zelf tarieven bepalen.

Aan de slag