-
Afloscapaciteit
Het bedrag dat iemand maximaal beschikbaar kan stellen voor de aflossing van zijn schulden. De afloscapaciteit wordt vastgesteld door het inkomen te verminderen met het Vrij Te Laten Bedrag (VTLB).
-
Bankbeslag
Bij bankbeslag wordt dan beslag gelegd op uw bankrekening. Het hele saldo dat op het moment van beslag op uw bankrekening staat, gaat naar de deurwaarder. In tegenstelling tot loonbeslag, hoeft de deurwaarder geen rekening te houden met de beslagvrije …
-
Begroting
Een begroting is een overzicht van al uw geplande inkomsten en uitgaven. Het laat zien waaraan u denkt uw inkomen te gaan besteden. Om grip te krijgen op uw geld is inzicht in uw inkomsten- en uitgavenpatroon onmisbaar. Een begroting is altijd uniek. I …
-
Beschermingsbewind
Beschermingsbewind is mogelijk voor mensen met problematische schulden of voor mensen die wegens een lichamelijke of geestelijke beperking niet in staat zijn om hun eigen vermogen te beheren. Het bewind zegt dus niets over de vermogenspositie van ieman …
-
Beslag
Beslag op loon, uitkering, vermogen, roerende of onroerende goederen is een dwangmiddel waarmee een schuldeiser de schuldenaar kan dwingen de betalingsverplichting te voldoen. Alleen een deurwaarder kan beslag leggen. Hij mag dat alleen als hij beschik …
-
Beslagvrije voet
Bij beslag op loon of uitkering krijgt u altijd een bepaald gedeelte ervan wèl uitbetaald, de ‘beslagvrije voet’. Deze beslagvrije voet bedraagt 90% van de bijstandsnorm inclusief vakantiegeld, met eventueel daarbij opgeteld een correctie van hoge woon …
-
Bewindvoerder beschermingsbewind
Een beschermingsbewindvoerder kan door u zelf of door familieleden (tot in de 4e graad) worden aangevraagd via de kantonrechter. Eens per jaar moet de beschermingsbewindvoerder zich verantwoorden bij de kantonrechter. De taken kunnen verschillen en han …
-
Bewindvoerder WSNP
Een Bewindvoerder Wsnp wordt aangesteld door de Rechtbank en is belast met de uitvoering van de Wsnp. Hij berekent onder andere het vrij te laten bedrag (VTLB), stelt het schuldenpakket vast en maakt een saneringsplan. Hij informeert schuldeisers en de …
-
BKR
Alle financiële verplichtingen die u bij een kredietverstrekker, postorderbedrijf of telefoonmaatschappij aangaat, worden geregistreerd bij het Bureau Krediet Registratie (BKR) in Tiel. Geldverstrekkers kunnen deze informatie opvragen.
-
Boedelrekening
In een Wsnp-traject ontvangt u het VTLB (vrij te laten bedrag): het bedrag dat nodig is voor levensonderhoud en vaste lasten. Alle inkomsten boven dit bedrag en eventuele vermogensbestanddelen gaan naar de boedelrekening. Dat is een speciale rekening o …
-
Budgetbegeleiding
Doel van budgetbegeleiding is inzicht krijgen in de inkomsten en uitgaven, het op orde brengen van een overzichtelijke administratie, en klanten helpen bij het afstemmen van de uitgaven op het beschikbare budget, zodanig dat de schulden kunnen worden a …
-
Budgetbeheer
Een budgetbeheerder beheert de inkomsten en doet betalingen voor een cliënt, volgens een vastgesteld budgetplan. Het doel van budgetbeheer is zorgdragen dat betalingen tijdig gedaan worden en voorkomen van (nieuwe) schulden of betalingsachterstanden.
-
Concurrente schulden
Alle schulden die niet wettelijk preferent zijn, zijn concurrente schulden. Zij moeten gelijk worden behandeld. In de praktijk beroepen sommige schuldeisers (zoals verhuurders of energiebedrijven) zich op een zogenaamde feitelijke of sociale preferenti …
-
Curator
Een curator probeert vermogensbestanddelen van de failliet verklaarde persoon te gelde te maken, zodat de schuldeisers (een deel) van hun vorderingen kunnen ontvangen. De curator doet het beheer en de vereffening van de failliete boedel bij faillissem …
-
Deurwaarder
Een deurwaarder int schulden, in opdracht van een schuldeiser. Zijn mogelijkheden gaan verder dan die van een incassobureau. Een deurwaarder kan bijvoorbeeld: een dagvaarding uitbrengen beslag leggen, bijvoorbeeld boedel- of loonbeslag een woning ontru …
-
Dwangakkoord
Wanneer in het minnelijk traject niet alle schuldeisers akkoord gaan met de voorgestelde regeling, kan de schuldenaar de rechtbank vragen de weigerende schuldeisers te verplichten mee te werken aan een minnelijke regeling. De rechter zal alleen een dwa …
-
Faillissement
Het faillissement van een schuldenaar kan worden aangevraagd door een schuldeiser of door de schuldenaar zelf, als de schuldenaar heeft opgehouden te betalen. De rechter bepaalt of de schuldenaar failliet wordt verklaard en wijst een curator toe. De re …
-
Incassobureau
Een incassobureau is een bedrijf dat schulden int, in opdracht van een schuldeiser. Voor deze werkzaamheden brengt het incassobureau kosten in rekening. Deze moet u betalen boven op de reeds bestaande schuld. U kunt wel zelf checken of het incassoburea …
-
Intake
De intake is het eerste gesprek tussen schuldenaar en schuldhulpverlener. In dit gesprek legt de schuldhulpverlener uit wat schuldhulpverlening is, en wat de voorwaarden zijn. De schuldenaar wordt gevraagd naar zijn inkomsten en uitgaven, zijn schulden …
-
Integrale schuldhulpverlening
Een integrale aanpak van problematische schulden kenmerkt zich door het tegelijkertijd werken aan financieel-technische en andersoortige problemen. De organisaties die integrale schuldhulpverlening uitvoeren gaan uit van een eenduidige hulpverleningsdo …
-
Loonbeslag
Als het u niet lukt om uw rekeningen te betalen, kan de deurwaarder beslag leggen op (een deel van) uw inkomen. De deurwaarder kan dit alleen doen met toestemming van de rechter. Meer over loonbeslag
-
Minnelijk traject
Met het minnelijk traject wordt het schuldregelingsproces bedoeld waarin de schuldregelaar probeert overeenstemming met de schuldeisers te krijgen over een schuldregelingsvoorstel. Medewerking van de schuldeisers gebeurt op vrijwillige basis. Wordt een …
-
Preferente schulden
In een schuldregeling krijgen schuldeisers met een wettelijke preferentie voorrang boven concurrente schuldeisers. In een minnelijke regeling krijgen zij het dubbele percentage aangeboden van wat niet-preferente schuldeisers krijgen.
-
Problematische schuldsituatie
Situatie waarin van een natuurlijke persoon redelijkerwijs is te voorzien dat hij niet zal kunnen voortgaan met het betalen van zijn schulden, of waarin hij heeft opgehouden te betalen.
-
Psychosociale begeleiding
Binnen de schuldhulpverlening richt de psychosociale begeleiding zich op de achterliggende psychosociale problemen. Dit kan de oorzaak zijn waarom iemand nog niet in staat is om aan zijn schulden te werken. Deze vorm van hulpverlening wordt vaak door h …
-
Rechter-commissaris
De Rechter-commissaris houdt toezicht op het handelen van de curator in een faillissement en op de bewindvoerder in een wettelijke schuldsanering.
-
Recofa-methode
De Rechters-commissaris in faillissementen-methode (Recofa) is de methode die het bedrag (VTLB) berekent dat iemand met schulden nodig heeft voor levensonderhoud en vaste lasten. De rest (de afloscapaciteit) moet iemand drie jaar lang inzetten voor het …
-
Saniet
Gefailleerde, oftewel Saniet, ook wel de schuldenaar in de Wsnp genoemd.
-
Schuldbemiddeling
Schuldbemiddeling is het oplossen van schulden, door het bemiddelen tot een regeling met schuldeisers, zonder krediet te verlenen. De schuldenaar reserveert maandelijks bij de schuldbemiddelende instantie het inkomen boven het Vrij Te Laten Bedrag, die …
-
Schuldeiser
De schuldeiser, of crediteur, is de persoon of instantie die een vordering heeft op de schuldenaar.
-
Schuldenaar
De schuldenaar, of debiteur, is de persoon die schulden heeft.
-
Schuldhulpverlener
De schuldhulpverlener is tussenpersoon voor schuldenaren en schuldeisers. Hij behartigt de belangen van beiden.
-
Schuldhulpverlening
Schuldhulpverlening is het helpen van cliënten bij het vinden van een oplossing voor hun problematische schulden. Instellingen zijn: kredietbank, gemeenten en door de wet aangewezen instanties. Schuldhulpverlening is een dienstverlening die mensen help …
-
Schuldregeling
Schuldregeling is een verzamelnaam en omvat schuldbemiddeling en schuldsanering. De regeling gebeurt op basis van de beschikbare afloscapaciteit. Een schuldregeling duurt 3 jaar.
-
Schuldsanering
Een schuldsanering is het oplossen van schulden door het verstrekken van een saneringskrediet. Met dit krediet worden de schuldeisers direct afbetaald. De schuldenaar moet dit nieuwe krediet gedurende de looptijd van de schuldregeling aflossen bij de s …
-
Vrij Te Laten Bedrag (VTLB)
Het volgens de Recofa (Rechters-commissaris in faillissementen)- methode berekende bedrag dat nodig is voor levensonderhoud en vaste lasten. Deze methode wordt in het minnelijk en wettelijk traject gevolgd.
-
WSNP
De Wet Schuldsanering Natuurlijke Personen (Wsnp) is een aanvulling op de Faillissementswet en biedt burgers met financiële problemen een extra perspectief op een schuldenvrije toekomst. De rechter beslist hierin over de toelating tot deze regeling, de …
A
B
C
D
F
I
L
M
P
R
S
V
W